metické tipy)..(fakty o kozmetike) .....(doplnky) .....(niečo o mne) ....(T

Od dneška som vegetarián?

29. ledna 2013 v 18:07 | Veronika Jančová |  Ja vs. Bridget
Čipsy ochutené posypovou soľou? To bol len fór, ktorý niekto pustil do sveta internetu. Pravdou je, že posypová soľ skončila v mnohých potravinách a z nich niektoré sa možno dostali aj na náš stôl. Ani by som sa ale nečudovala, keby bola aj v zemiakových lupienkoch, veď v tých je soli veľa a šetriť treba, nie? Ale posypovou soľou to všetko nekončí...


Mali by sme sa vážne zamyslieť, čo ideme papať. Ja som toho názoru, že z neovyklých postupov netreba haniť len národ, ktorého meno sa v poslednom čase skloňovalo vo všetkých pádoch. Takýchto vynaliezavých výrobcov by sme podľa mňa našli aj u nás, či v iných krajinách. Pridávanie konského mäsa do hamburgerov je trúfalé a pridávanie múky a kostnej múčky do mäsových výrobkov tak, že skutočný podiel ozajstného mäsa činí tak 10%, trestné nie je? BTW, jedli ste už anglické párky? Hnus. Aj naše slovenské sa s nimi už čoskoro budú môcť porovnávať. Sú čoraz horšie a nechutnejšie. Nechcem nikoho zastávať, ale myslím si, že v mnohých potravinách by sme našli aj horšie alebo rovnako zlé veci. Všetci dobre vieme, ako všade kvitne korupcia. Za zväzok bankoviek vám dnes aj tí najprísnejší kontrolóri hodia razítko "Vyhovujúci". Vidíme to vo filmoch a bude to tak zrejme aj v skutočnosti. Veď ako by ste vysvetlili, že sa dnes dostane na trh toľko nevyhovujúcich výrobkov, u ktorých sa neskôr zistia závažné vady? Sme pokusné králiky a priemysel na nás skúša, čo všetko ešte strpíme a vydržíme. Však nás je viac ako sedem miliárd. Nejaký milión plus mínus...

Keď si do úvahy vezmem len potravinové škandály z Poľska a dám všetko dohromady, vychádza mi veľký nedostatok vo výživovej pyramíde. Pôvodná pyramída s vyškrtanými nevyhovujúcimi položkami by mohla vyzerať nejako takto:


Najväčší podiel v našej strave majú mať celozrnné a iné produkty z obilnín (napríklad pečivo, cestoviny), ďalej strukoviny a zemiaky. Hneď v prvom vidím problém. Do pečiva naši susedia pridali vaječnú múčku plnú karcinogénov a posypovú soľ. Pri výrobe vaječných cestovín sa tiež používa múčka. Ryža z Poľska obsahovala olovo. Čo obsahujú naše potraviny, to si ani netrúfam odhadovať. Bude v nich určite dobrý bordel. Ostávajú nám teda už len posledné menované potraviny - strukoviny a zemiaky. Ak ich pravda niekto nezničil postrekmi a iným chemickým balastom. Ešte dobre, že si Číňania pestujú svoju ryžu sami. Hneď by sa ich populácia scvrkla na polovičné množstvo.

Druhým významným prvkom je ovocie a zelenina. Pokiaľ ich konzumujeme čerstvé a chemicky neošetrené, malo by to byť v poriadku, lenže čo ak sú striekané? A verte, že väčšinou sú plné škodlivín. Keď robili test a lesnej zveri pohodili jabĺčka zo záhrady a na druhú kopu naleštené i vzhľadom dokonalé jablká zo supermarketov, hádajte, do ktorej kopy sa zieratá pustili? Tie z obchodu si ani nevšimli. Zaváraniny sú inou kapitolou. Napríklad len také kyslé uhorky poľskej výroby nedávno boli vyradené z predaja, lebo sa v nich našla kyselina mravčia. Čo je potom v ostatných konzervách a fľašiach? Bojíte sa o svoje zdravie? Tak šup, šup. Pekne zoberte hrable, motyku, rýľ, lopatu a zahrajte sa na krtka záhradníka.

Na treťom mieste by malo byť mlieko, mliečne výrovky a mäso. O mlieku som zatiaľ nepočula nič v súvislosti s potravinovými kauzami, ale ruku do ohňa by som zaň nedala. Ani za syry, hlavne tie údené s príchuťou "posypová soľ". Mäso je už iná kapitola. Mäsko, mäsíčko, krásnej farby, šťavnaté a plné škodlivín. Kučatá u susedov kontaminovala baktéria salmonely. Prišlo sa na to, až keď ochoreli ľudia. A salmonela je dobrá hnusoba. Kto ju mal, vie, aké následky mu zostali. Aby tamojším obchodníkom neušiel zisk, pre istotu prebalili aj pokazené ryby do nových obalov a chceli ich predávať ako čerstvé. V kuracích prsiach sa našli stopy lieku proti syfilisu. Iné mäsá a paštéty marinovali a konzervovali posypovou soľou. Aj párky ju obsahovali. A na dôvažok sa len pred týždňom prevalil škandál, keď v Írsku mleté hovädzie mäso "prilepšovali" konským. Zrejme aby nahnali objem, alebo len chceli zlepšiť náš sexuálny život? Konské mäso je skvelým afrodiziakom a keby sme to náhodou trošku prestrelili a na našich potulkách nachytali tú známu pohlavnú pliagu, poliečime sa rezňami z kuracích pŕs. Veď to je fajn, nie? Tie ostatné potraviny by ste mohli využiť ako nástroj pomsty, ak by vás ohrdol niektorý z milencov. Keď vás už nechce pomilovať, nech sa aspoň pos...e. :-)

Na vrcholku pyramídy sú pochutiny. Mňam. Zmrzlina obohatená prípravkom na hubenie vší. Pre deti predškolského veku i školopovinné ideálny prostriedok 2v1, keby si aj tie vši z nej trošku lízli. Potom tu máme oplátky ochutené kakaom a jedom na potkany, alebo zákusky s už spomínanou vaječnou múčkou. Lahôdka pre zlé svokry, ktoré vám na návšteve vyjedia celú chladničku.

Veď tí výrobcovia potravín a obchodníci nám len chceli dobre. Čo sa sťažujeme? Keď sa na to pozriete z viacerých uhlov, dostanete novú potravinovú pyramídu v ktorej sú len potraviny z vlastnej produkcie. Chcú asi, aby sme sa hýbali a aby sa mohli po výrobe venovať inej ušľahtilej činnosti. Napríklad stavaniu nemocníc. Otrávených treba niekde strčiť... Kto z vás (tých nelenivých ľudí) bude chcieť, začne chovať prasiatko, býčka, sliepočky a bude mať aj mäso + vajíčka.


Najväčší podiel v našej novej strave bude mať zeleninka. Zeleninové šťavy, rezne, omáčky, zapečená, grilovaná a dusená zelenina, to máte tisíce spôsobov úpravy. Potom ovocie. Jablká, hrušky, slivky, čerešne, proste všetko, čo naša slovenská príroda poskytne. Zapiť to môžete vodou. Ak sa na to cítite, dajte sa aj do pestovania ananásu i banánov, pokiaľ by vám mali tak veľmi chýbať. Akurát choďte do pece v skleníku občas prihodiť dáke to polienko, nech vám to všetko na jar, na jeseň a v zime nepomrzne. Mlieko z hľadiska zdravia ale jednoznačne odporúčam. Ak si ľahnete pod kravu a načapujete si ho rovno do pusy... Istota je istota.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Betty | E-mail | Web | 29. ledna 2013 v 18:14 | Reagovat

ja som vegetariánka už rok. No treba si to najprv poriadne premyslieť, ja som to už pochopila. Stala som sa vegetariínkou zo dňa na deň kvoli morálnym zásadám a aj zdraviu svojím sposobom ale to všetko može priniesť aj vela zdravotných komlikácií.A tiež, žiť medzi ľudmi čo všetci maso jedia a na teba sa pozerajú ako na blázna nebolo vždy lahké ;) Ale tiež mi to prinieslo veľa dobrého takže ;)

2 NewBridget | 30. ledna 2013 v 23:03 | Reagovat

[1]: Neviem si veľmi predstaviť, či by som to vydržala dlhšiu dobu, lebo minimálne šunku občas zjesť musím, ale je pravda, že viem fungovať aj bez mäsa. Večná škoda, že ešte aj dnes majú ľudia predsudky voči tým, čo žijú inak. Neznášam, keď niekto ukazuje na iného človeka prstom a hovorí o ňom ako o osobe, ktorá sa chce za každú cenu líšiť. Podľa mňa ani tak nejde len o nejaké zásady, ale skôr to máš ako životný štýl. Nepozerám v telke reality show, lebo sa to vymyká tomu, čo v živote hľadám, ale tiež preto, aby som nepodporovala televízie v produkcii takýchto (podľa mňa) somarín. Keď bude viac ľudí, ktorí neprispejú k sledovanosti a keď bude viac ľudí, ktorí nebudú jesť mäso, potom si budeme môcť povedať, že máme moc o niečom rozhodovať. Ja napríklad mám šťastie, že pracujem vo firme, ktorá chápe aj vegetariánov a často dáva na výber aj obed bez mäsa. Viac takýchto a bude všetko v najlepšom poriadku.

3 Tajemná Temnota | E-mail | Web | 31. ledna 2013 v 8:34 | Reagovat

[2]: Tak to máš štěstí, já jsem vegetarián 2 roky a nemůžu se ani pořádně najíst xD. A lidi na mě ještě tak blbě čumí...
Ale já věřím, že se to jednou zpraví a budu se moc normálně najíst a nebudou semnou zacházet jako s postiženou :).

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama