metické tipy)..(fakty o kozmetike) .....(doplnky) .....(niečo o mne) ....(T

Kokosový olej "dobrý" na všetko?

14. srpna 2017 v 14:28 | Veronika Jančová |  Všetko pre krásu

Denne narážam na množstvo článkov, kde sa velebí kokosový olej ako zdravý zázrak použiteľný v kuchyni i v kozmetike. Čo cheesecake, to kokosový olej naliaty na sušienkách. Food blogerky už na ňom vysmážajú i zemiakové placky a palacinky. Beauty blogerky si ním natierajú telo od hlavy po päty a ja opakovane dostávam otázku, prečo kokosový olej nemám rada.



Ak čítate moje kozmetické recenzie na blogu Awards4beauty, mohli ste nadobudnúť dojem, že kokosový olej nikomu neodporúčam a nemáte ho používať. Nie je to úplne tak. Ja sa rozhodne nechcem zaradiť k táboru, ktorému kokosový olej vyvoláva akné a spôsobuje vážne kozmetické problémy. Skúsim radšej vysvetliť, ako to s jeho použitím vlastne je. Čím je dobrý a čím naopak zlý.

Čím kvalitnejší kokosový olej, tým lepší?


Všetci dobre vieme, že na spôsobe extrakcie oleja veľmi záleží. Ak ste sa aj nestretli s panenským kokosoým olejom, určite poznáte panenský olivový olej a viete, že je najdrajší. Bol získaný šetrnými spôsobmi a preto si zachoval pri spracovaní i najviac výživných látok. Rovnako ako z olív, taktiež z kokosovej dužiny možno získať olej viacerými spôsobmi. Lisovaním, s použitím chemikálií a za tepla. Väčšinou sa snažíme kupovať to najkvalitnejšie, pretože veríme, že to najkvalitnejšie je i najlepšie pre nás.

Najkvalitnejší panenský kokosový olej

Niekedy sa metódy extrakcie i kombinujú, no v každom prípade najšetrnejšia je príprava bez chémie a za tepla. Takýto olej sa nazýva panenský kokosový olej. JA som svoj extra panenský kokosový olej značky Healthlink kúpila v e-shope Zelená debnička, ale určite ho nájdete aj v iných obchodoch. Dne sa dá kúpiť takmer hocikre. Má úplne všetky vlastnosti kokosu. Je výborný na varenie, na pečeni, krásne vonia, má super chuť a výborne zvláčni suchú pokožku.

Čítate dobre - píšem o zvláčňovaní, nie o hydratácii. Kokosový olej obsahuje až okolo 90% nasýtených tukov! Z toho vyplýva, že tvorí ochrannú vrstvu a bráni pokožke v stratám vody, ale že by nejako extra hydratoval? To ani nie. Ak ste mali mastnú pleť, riadne ste ju povysušovali liehom či nevhodnou zmatňujúcou kozmetikou a teraz vám pokožka až tak žiari, je to tým, že dáva pokožke vitamíny, robí ju elastickou a navyše je to bojovník proti starnutiu (antioxidant). Nie však bojovník proti mastnej pleti, komedónom a akné! On len vypočul volanie o pomoc vašej vysušenej pleti, ale nevyriešil problém - nadmernú tvorbu mazu. Ak máte pleť čo len trošku zanesenú nečistotami, ktoré sa z tela vylučujú a ktoré sa tiež rady z vonkajšieho prostredia chytajú na vlastný maz pokožky, môžete na to rýchlo doplatiť.

Panenský olej je prevenciou proti vírusom, baktériam a kvasinkám, ale proti baktériám uzamknutým v póroch nezmôže nič. Ak budete používať tento druh oleja v starostlivosti, alebo ho používať v kozmetike s ďalšími zložkami lezúcimi do pórov (napr. ISOPROPYL MYRISTATE, BUTYL ISOSTEARATE, ETHYLHEXYL PALMITATE, ISOPROPYL ISOSTEARATE, OCTYL STEARATE, STEARIC ACID), alebo ho aplikujete na pleť nevyčistenú do hĺbky (ideálne ju treba vyčistiť peelingom), pleť sa vám môže zhoršiť.

To isté platí vo výžive. Panenský kokosový olej nemožno nazvať "diétnym". Obsiahnutá kyselina palmitová, myristová a laurová sú mastné kyseliny s dlhým reťazcom a majú okrem upchávania pórov aj priamy vplyv na zvyšovanie LDL cholesterolu. Nie je preto vo väčších množstvách dobrý pri redukcii hmotnosti, na srdiečko a ani na cievy. Navyše je kokosový olej predmetom skúmania vedcov len veľmi krátko. Nik nevie, aké dôsledky môže zanechať jeho dlhodobé používanie. Skôr by som sa držala toho známeho "Všetkého veľa škodí". Spravte si na ňom hoci aj tie palacinky, podporte ním metabolizmus, ale papajte ho s mierou. Pre porovnanie, má viac nasýtených mastných kyselín než maslo.

Rafinovaný kokosový olej


Keďže sa kokosový olej využíva i v kuchyni a na medicínske účely, musí prejsť čistením. Buď sa iba prefiltruje od hrubých nečistôt a taký olej nazývame nerafinovaným. Iný proces zvaný "rafinácia" vyčistí olej aj od zafarbenia a najjemnejších nečistôt. Občas sa v tomto kroku odstráni aj vôňa. Na takomto oleji môžete vypražiť aj zemiakové placky alebo rezne. Kokos cítiť nebudete.

Rafinovaný kokosový olej najčastejšie využíva medicína a kozmetika v starostlivosti o suchú pokožku. Rafinovaný olej totiž procesom stráca niektoré živiny a menej vonia, ale vlastnosti sa mu podstatne nemenia. Stále má dobre ochranné vlastnosti a výrobcovia kozmetiky ho celí šťastní pridávajú do telových masiel, balzamov na pery a krémov na ruky i nohy. Myslím, že ak sa nejako extra nepotíte a netrpíte akné, bez problémov si ho môžete natrieť na celé telo.

V opačnom prípade ho v pleťovej starostlivosti radšej kombinujte s nejakým iným druhom oleja. Trebárs s mandľovým alebo bambuckým maslom. Len nepoužívajte spolu s ním kakaový! To by ste si tie póry zaštupľovali už nadobro. Musíte vedieť, čo s čím miešať. Alebo kokosový olej natierajte len na nohy, ruky... kde vám nemôže uškodiť.

Alebo aj na ten spomínaný palacinkár. Usmívající seJa inak v kuchyni veľmi rada používam aj maslo ghee, bravčovú masť (z ktorej robím i liečivé mastičky) a občas niekde použijem aj kakaové maslo i keď... to je lepšie skôr v kozmetike na pery. Bambucké maslo prirodzene do kuchyne nepatrí. Vraj sa na ňom dá aj kuchtiť, no ešte som to neskúšala a natieram ho výhradne na seba. Ale to sme už trošku odbočili. Poďme späť ku kokosáku.


Iný kokosový olej


Mali by ste vedieť, že svet pozná aj iný podtyp kokosového oleja. Je ním frakcionovaný kokosový olej, pri ktorého extrakcii a spracovaní sa odstránia aj mastné kyseliny s dlhým reťazcom. Presne tie kritické. Kokosový olej si tak zachová stále veľa hodnotných látok, ale zmení vlastnosti. Zníži sa mu napríklad teplota topenia a už pri izbovej teplote je tekutý. Tento olej poznáme i pod pojmom "tekutý kokosový olej".

Tekutý kokosový olej je ideálny pre prípravu redších a tekutých produktov, čiže telových mliek, čistiacej pleťovej kozmetiky, sprchovacích produktov a všetkého, čo je v redšej krémovej forme. Frakcionovaný kokosový olej môžu bez obáv používať i majiteľky mastnej pleti a presne z tohto dôvodu ich na beauty blogu nevarujem pred každým kozmetickým produktom s obsahom kokosového oleja.

U niektorých produktov si však nie som istá druhom zvoleného oleja. Niektorí výrobcovia sa radi pochvália tým, že používajú ingrediencie vysokej kvality a teda dali do svojho produktu panenský kokosový olej. Iní to nepíšu a z výslednej kombinácie látok a textúry žiaľ nedokážem vždy uhádnuť, aká bola vstupná ingrediencia. Vtedy preto napíšem varovanie, aby ľudia s problémovou pleťou dávali pre istotu pri používaní produktu pozor. Ak si majitelia problémovej pleti majú vybrať medzi bambucký maslom a kokosovým olejom, jednoznačne sa prikláňam k bambuckému maslu. Ani poň nemusíte chodiť ďaleko. Nájdete ho v každej DM drogérii v sekcii bio potravín a moje obľúbené BIO bambucké maslo je od značky Purity Vision. Stálo niečo vyše 6 EUR.


Kokosový olej by mali pravdaže sledovať i tí, ktorí trpia na potravinové intolerancie. Ak ho nemôžete jesť, s veľkou istotou nesvedčí ani vašej pleti. Keď už sme pri kontraindikáciach, spomenula by som ešte problémovú skupinu ľudí, ktorých trápi herpes, pásový opar a cystické akné. Kokosový olej, podobne ako iné oriešky (i kakaové bôby), obsahuje totiž arginín vo vyššom množstve a ten môže byť spúšťačom týchto nepríjemných kožných problémov. Ak sa teda po každom produkte s kokosom osypete, alebo vám býva zle, zrejme by ste nemali kokosový olej používať vôbec.

To je všetko, čo mi momentálne napadlo k téme KOKOSOVÝ OLEJ. Ak by ste mali nejaké otázky alebo fakty k doplneniu, šmarte ich po mne buď sem v diskusii alebo v diskusii na Facebooku. Mrkající
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 zdenka | E-mail | 14. srpna 2017 v 15:56 | Reagovat

Kokosovy olej je skvelý na plet i na vlasy. Na vlasy ho vzdy zmiesam s ricinovym olejom, aby sa lepsie nanasal. Vdaka ricinovemu oleju mi vlasy vyrazne podrasti. https://vypadavanievlasov.net/ricinovy-olej-ako-zachranca-vlasov-ake-su-jeho-ucinky/

2 Eliss | Web | 15. srpna 2017 v 19:02 | Reagovat

Nikdy jsem ho na nic nepoužila :D

3 Zdenka | E-mail | 16. srpna 2017 v 12:33 | Reagovat

Dakujem za tento clanok, opat dokaz, z e nie som blazon,ze na seba nenatriem vsetko, co je "IN".
Veronika, ty si poklad :)

4 newbridget | Web | 16. srpna 2017 v 16:16 | Reagovat

[1]: Toto môže fungovať. Ricínový olej podporuje rast vlasov i rias. Avšak tu by som tiež zvážila, u koho toto použiť, ako dlho aplikovať a tiež aký kokosový + ricínový olej dať. Neviem, aké výsledky sú dosahované s čiernym ricínovým olejom, s tým nemám skúsenosti, ale s klasickým žiaľ skúsenosti mám.  I ja som s ním prichádzala do styku pri práci v lekárni. Pri dlhodobejšom používaní na citlivú a jemnú pleť môže vznikať reakcia podobná intolerancii. Pálenie, svrbenie, vyrážky. A beda, ak si ním niekto ošetruje riasy a dostane sa mu do oka... Hotová pohroma. S ricínovým olejom treba zachádzať veľmi opatrne. Ja by som ho teda rozhodne neodporúčala každému.

5 newbridget | Web | 16. srpna 2017 v 16:18 | Reagovat

[3]: Tebe by sa veru nehodil, Zdeni. Skôr to bambucké maslo, alebo mandľový olej. Tie sú ľahšie. Kokosový jedine ak ten tekutý v nejakej upravenej forme a kde by si necítila jeho vôňu. Ak si dobre spomínam, tebe kokosové vadia. :-) Ďakujem za pochvalu.

6 Zdenka | E-mail | 16. srpna 2017 v 16:24 | Reagovat

Presne, mandľový a ešte celkom fajn je aj jojobový.
Mám kokosový bez vône,ale účinok na mňa nemá,ani sa nevpije do kože,ako ho na seba natriem,tak ho aj zmyjem.
Môj fakt roky overený je detský olej HIPP a komunistický modrý Aviril :D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama